Neem jezelf mee naar je werk

Sinds ik – door schade en schande wijs geworden – besloten heb om authentiek te zijn in mijn werk, is er letterlijk een nieuwe wereld voor me open gegaan.

Tot een jaar of tien geleden was ik me zó bewust van mijn professionele rol als manager, consultant en projectleider, dat ik mezelf onbewust uitputte. Ik speelde ‘leider’ of ‘baas’ en deed de dingen waarvan ik dacht (of vond) dat ze erbij hoorden. Indekken, stevig zijn, mijn plek in de hiërarchie verdedigen.

Roofbouw

En daarmee pleegde ik langzaam roofbouw op mezelf. Want het waren maniertjes die niet bij me passen, die niet aansluiten bij wie ik ben en hoe ik denk en voel.

Toen besloot ik om (lach niet) een opleiding tot yogadocent te volgen. Ik voelde dat ik op zoek moest naar een tweede loopbaan, waarin ik wél mezelf mocht zijn. En tijdens die opleiding sloeg de waarheid me al snel in mijn gezicht: niemand vroeg van mij om mijn persoonlijkheid bij de deur van mijn werk achter te laten. Om op de drempel een professioneel masker op te zetten en dito gedrag te vertonen.

Authentiek

Het antwoord lag helemaal niet in een bijbaan als yogajuf, maar in mezelf. In het mezelf toestaan om mijn persoonlijkheid en authenticiteit mee naar mijn werk te nemen. Mét mijn eigenaardigheden en zwakke kanten. Maar ook met mijn humor en creatieve energie, die ik normaal in mijn auto achter liet.

Fast forward zo’n tien jaar later. Ik heb geleerd mezelf mee te nemen naar mijn opdrachten. Om eerlijk en authentiek te zijn. Om mijn unieke kenmerken juist vóór me te laten werken in mijn werk.

En keer op keer krijg ik terug dat dát me juist goed maakt in wat ik doe. Mensen vertrouwen me, ze weten precies wat ze aan me hebben en vinden het prettig en verfrissend. En juist in mijn unieke eigenaardigheden blijkt mijn superpower te liggen.

Geen match

Heel soms werkt het niet.

In omgevingen waar iedereen zijn professionele pak aantrekt op de drempel van het bedrijf, val ik uit de toon. En dat is niet erg, want dan is er gewoonweg geen match. Dan zal ik nooit effectief zijn in die organisatie. Dan moeten zowel die organisatie als ik niet willen samenwerken.

Mezelf toestaan om authentiek te zijn is het beste cadeau wat ik mezelf ooit heb kunnen geven. Het geeft me ontspanning, moeiteloosheid en veel meer lol en voldoening. Zeg eens eerlijk, gun jij het jezelf al om je hele persoonlijkheid mee te nemen naar je werk?

P.S: Wil je ontdekken hoe ook jij jouw bijzondere kenmerken kunt gebruiken om je werk in projecten effectiever, succesvoller en leuker te maken?

Lees hier dan meer over mijn programma Moeiteloos Projecten Leiden. Ik help je daarin persoonlijk om jouw unieke project-DNA te ontdekken en deze te vertalen naar een aanpak die je helpt om moeiteloos projecten te leiden.

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

8226

Ook interessant voor je

2 comments on “Neem jezelf mee naar je werk

Caroline

Hi Petra,
Wat heb je dat toch weer goed verwoord. Het is voor mij direct een eye opener. Hier word ik blij van!
Thanks!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.