Je WORDT je keuzes

Besef je weleens hoeveel van je eigen, persoonlijke invloed je dagelijks uit handen geeft? Een voorbeeld uit mijn eigen leven: als ik meteen na het wakker worden op mijn telefoon door mijn tijdlijn scroll en allerlei onheil voorbij zie komen (en ja, ik trap zo nu en dan nog in die valkuil), dan begin ik de dag niet bepaald ’empowered’. Onbewust zet dat de toon voor mijn gemoedstoestand en voor de energie waar ik de dag mee begin. Wat er dan in feite gebeurt, is dat ik de buitenwereld (het nieuws, de politiek, meningen van vreemden op het internet, de toestand in de wereld) laat bepalen hoe ik me voel en hoe ik vervolgens reageer.

De hele dag maken we keuzes en dat doen we grotendeels onbewust:

  • Werk je ‘s ochtends suikerige ontbijtgranen naar binnen of kies je iets gezonds?
  • Luister je onderweg naar gemakkelijk vermaak of naar een goed audioboek?
  • Doe je op je werk uitsluitend wat er op je to do-lijstje staat, of gun je jezelf regelmatig ruimte om te reflecteren hoe dingen beter/ mooier/ prettiger worden?

Weet je, we WORDEN onze keuzes. We worden de boeken die we lezen. Het eten dat we eten. De relaties die we bouwen en de kwaliteit die we nastreven. We worden de optelsom van wat we in ons hoofd toelaten en wat we in ons lijf stoppen. Als je dat beseft, word je dan niet een stuk zorgvuldiger met het cureren van je tijdlijn, met kiezen wat er in je boodschappenmandje en op je bord terecht komt en aan welke gedachten je aandacht geeft?

Juist de kleine, op het eerste gezicht triviale keuzes hebben door de factor tijd een enorm effect. Zoals elke reis begint met een eerste stap en zoals de Grand Canyon niet ontstond omdat er een enkel dagje wat water doorheen druppelde.
Het zijn niet de grootse, revolutionaire, wereldschokkende keuzes en daden die maken dat je bereikt waar je van droomt of je leven precies leidt zoals jij het wilt. Het is de optelsom van de kleine keuzes die we de hele dag door maken, vermenigvuldigd met de factor tijd.

Wie wil je zijn? Hoe wil je je voelen? Wat wil je betekenen of in de wereld zetten? En welke (piepkleine) gewoonte kun je vandaag al oppakken om die kant op te bewegen?
Geef je invloed niet gedachteloos weg, maar prioriteer 1 of 2 thema’s en maak daarover bewustere keuzes door je af te vragen: brengt dit me dichterbij wat ik wil bereiken of juist niet? Je hebt namelijk veel meer invloed over je eigen leven dan je denkt; als je denkt.

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

686

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.