Ondraaglijke leegte

De leegte. The void. De tussenfase. Er zijn allerlei termen voor die ongemakkelijke tijd tussen twee toestanden. Tussen wat het was en wat het gaat worden.

We vinden die fase vaak oncomfortabel, onzeker, een beetje niksig. Dus schieten we al snel in de actie-modus om zo snel mogelijk bij de B aan te komen, nu A achter ons steeds verder uit beeld begint te verdwijnen.

Terwijl het juist gebeurt in die niksige liminale ruimte, in the void. Als je de grotere visie van wat er mag ontstaan, welk hoger doel je wilt bereiken of wie je wilt worden voor ogen houdt, dan is het precies de plek waarin de transformatie plaatsvindt. Dat verstoor je als je als een kip zonder kop in de actie-modus schiet.

Nee, je kunt nooit weten hoe lang die fase duurt. En ja, het vraagt veel vertrouwen om daar te kunnen verblijven. Daarom hamer ik er altijd op om je visie haarscherp te maken voor jezelf en voor je team en die steeds voor ogen te houden. Daarmee beschik je continu over een soort magneet die je stukje bij beetje naar de toekomst trekt. Dat geeft vertrouwen. Daarmee wordt overgave aan liminaliteit (iets) makkelijker.

Mensen die successen behalen beheersen het vermogen om in de tussenfase te verblijven, in het vertrouwen dat het goed komt. Dat het zo zal gaan als het moet gaan. Niet door achterover te leunen, maar ook niet door krampachtige actie om die liminale ruimte volledig dicht te timmeren.

Denk maar aan topsporters. Aan bekende artiesten. Ook als ze heel lang nog geen bewijs hebben dat ze uiteindelijk succesvol zullen zijn, ze blijven ook in die lege tussentijd hun ding doen met de heldere visie van het eindresultaat voor ogen.

Of je nu ondernemer bent, een leider die met een team resultaten te halen heeft of je wilt een persoonlijke transformatie doormaken, de natuurwetten zijn altijd hetzelfde. Er is afwisselend actie en leegte, yang en yin, doen en zijn, zaaien en oogsten.

De weg naar succes of resultaat loopt zelden direct van A naar B, maar passeert onderweg de halte Liminaliteit, waar je al los bent van de wal maar de volgende haven nog niet in zicht is. Dat is the way of the world en het is perfect zoals het is.

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

744

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.