Hoe je een goed idee om zeep helpt

Het begon als een briljant idee van een paar enthousiaste programmeurs. Een idee waarmee ze hun organisatie op jaren voorsprong ten opzichte van de concurrentie zouden zetten. En dat bovendien veel geld zou opleveren. Het enige wat ze nodig hadden was een paar weken tijd en een ruimte waar ze bij elkaar konden zitten en tot diep in de nacht door konden gaan als dat nodig was. En oja, ook toestemming van hun baas om er tijd aan te mogen besteden.

De baas zag na hun enthousiaste verhaal potentie in het idee en ging akkoord, maar wilde wel kaders. Zomaar carte blanche geven, daar kon hij niet mee aankomen. Dus moest er een plan komen, waarmee de baas naar zijn bazen kon.

Omdat geen van de jongens bedreven was in het schrijven van een plan of het aanbrengen van structuur, werd er een projectleider aangesteld. Geen programmeur, maar een generalist. Iemand die bedreven was in een gestructureerd plan maken. Precies wat de baas in deze fase nodig had om het idee aan de Hoogste Bazen te verkopen.

De projectleider had allerlei vragen aan de programmeurs. Hoe ze te werk zouden gaan. Hoe lang het zou duren en wat het zou gaan kosten. De programmeurs kregen zoveel vragen dat ze aan programmeren niet toe kwamen. En zolang ze niet konden beginnen met programmeren, konden ze ook nog geen antwoorden geven.

Toch kwam er na een paar weken een plan en dat werd aan de Hoogste Bazen voorgelegd. Die wilden vooral geen risico’s lopen. Ze eisten dat ze op elk moment konden bijsturen en gaven opdracht om een stuurgroep te formeren. O, en neem meteen de optimalisatie van een ander systeem binnen scope.

Fast forward een half jaar later. Er was een projectleider, een opdrachtgever en een stuurgroep. Er lag een plan met gedetailleerde planning waar net akkoord op was gegeven.

En de programmeurs? Eén was inmiddels ergens anders gaan werken. De andere twee hadden zich gedemotiveerd ondergedompeld in hun normale werk. Het project is uiteindelijk nooit van de grond gekomen en het idee stierf in schoonheid.

De moraal van dit verhaal? Ideeën hangen in de lucht en moeten geplukt worden zodra ze rijp zijn. Een pril idee is kwetsbaar en heeft energie nodig om te groeien en levensvatbaar te worden. Door er met veel bombarie eerst van alles omheen te bouwen, slaat de energie eruit. Alsof je met een asfalteermachine over een veld madeliefjes rijdt.

 

Gratis Vierdaagse Inspirerend Leiderschap

Inspirerende vierdaagse waarin je actief werkt aan jouw persoonlijke (project)leiderschap

Je hebt boeken gelezen en webinars gevolgd over (project)leiderschap, dus met je kennis zit het wel snor. Maar het in de praktijk brengen, dat is een ander verhaal. Ik ga je daarbij helpen. Van 21 t/m 24 september gaan we actief aan de slag. Elke morgen geef ik een live online masterclass van een uur én krijg je een concrete opdracht. Vier dagen met aandacht én actie jouw (project)leiderschap laten groeien. En ik geef je daarvoor de inzichten en praktische tools die je nodig hebt. Je leest er hier meer over.
 

Klik voor meer informatie

1201

Ook interessant voor je

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *