Waarom best-practices niet werken

Lang heb ik allerlei ‘beproefde strategieën’ gevolgd. Dingen precies gedaan volgens het boekje; volgens aanpakken die zich in de praktijk bewezen hebben.

Alleen: voor mij werkten ze niet.

Of het nu ging over projectmanagement, het leiden van teams of het bouwen van mijn bedrijf, als ik me nauwgezet hield aan ‘dat wat in de praktijk goed werkt’, dan deed ik mezelf vroeg of laat geweld aan.

Want beproefde strategieën kunnen geweldig zijn, maar als het helemaal niet past bij hoe je bent, hoe je denkt, hoe het voor jou voelt, dan wordt het nooit een goede match. Terwijl het voor een ander perfect kan werken.

Geloof me, ik heb het geprobeerd. De gevalideerde aanpakken van succesvolle collega’s of goeroes. Soms heb ik me er op pure wilskracht doorheen gebuffeld en werkte het nog ook, maar liep ik er uiteindelijk totaal op leeg. Niet bepaald een duurzame manier van werken dus.

Veel uitgewerkte aanpakken – of het nu gaat om leiderschap, om verandermanagement of om ondernemen – zijn als een soort praktische Lego-bouwtekening: ‘Volg precies deze stappen en je komt onvermijdelijk tot resultaat.’

Maar stel dat jij meer een creatieve dromer bent?

Een empathische introvert, of juist een spontane, energieke doener?

Hoe pas jij als mens dan in die aanpak?

En wat zou er gebeuren als je het omdraait:

Jouw unieke persoonlijkheid, voorkeuren en talenten als uitgangspunt nemen en dáár je aanpak omheen vormen?

Na veel vallen en één keer vaker opstaan geef ik mezelf eindelijk toestemming om te doen wat goed voelt en niet wat ‘werkt’ volgens experts. Dat is niet alleen veel fijner en effectiever werken, maar ik trek er ook de opdrachten, organisaties en mensen mee aan die dat een fijne match vinden.

Dus vraag jezelf ook eens af:

  • Waar mag jij jezelf toestemming voor geven?
  • Wat gun je jezelf?
  • Wat hoef jij van jezelf niet langer meer te doen?
 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

635

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.