Teamspirit op afstand

Hoe meet je teamspirit of verbondenheid als je niet fysiek bij elkaar komt? Hoe weet je of je met elkaar nog op hetzelfde spoor zit en hoe mensen erbij zitten? Het nieuwtje is af van het thuiswerken en de realiteit dringt door: dit is voorlopig wat het is.
Wat er nodig is, zijn nieuwe manieren om menselijkheid toe te voegen om te compenseren voor social distancing. Wij als soort hebben de tribe nodig om ons begrepen, gezien en veilig te voelen. Je opdracht als leider is om die tribe ‘digital proof’ te maken. Om er een menselijk systeem van te maken in plaats van puur een manier van informatie uitwisseling. Je wilt ook weten wat er onder de waterlijn gebeurt. Wat zeg ik? Je wilt überhaupt dat er een onder de waterlijn blijft bestaan!

Experimenteren

We zullen de middelen die we tot onze beschikking hebben daarvoor (ook) anders moeten durven gebruiken. Over onze gêne of zelfbewustzijn heen stappen en ermee gaan spelen, gaan experimenteren met andere vormen van ons met elkaar verbinden en een groepsidentiteit creëren en koesteren.
Een WhatsApp groep voor memes. Een online vrijdagmiddagborrel. Overleggen beginnen met de vraag naar iets persoonlijks: hoe voel je je? Waar ben je ongerust over? Wat heb je deze week over jezelf ontdekt? Speel eens een online competitie, stuur elkaar af en toe een voicebericht met een goed verhaal. Deel je favoriete playlists of ga desnoods een keer jammen via Zoom!
Het is simpel. Juist in onzekere tijden hebben we meer verbinding nodig. Het is aan de leiders om dit te zien, te erkennen en er gehoor aan te geven. Laat je dus niet remmen door wat ‘hoort’ maar laat je leiden door wat er allemaal nog meer mogelijk is.
 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

5753

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.