Ben je als leider in contact of in verbinding?

Op dit moment zitten we volop in de verwarring en verwerking van een pandemie. Hoe we samenwerken in organisaties is voorgoed veranderd. De status quo zoals we die kenden is aangetast en er is nog geen nieuwe.

Deze onwennige fase waarin iedereen op zoek is naar ‘wat dan wel’ is enorm vruchtbare grond. Dit is de tijd om dingen opnieuw uit te vinden en te verbeteren. Om de manier waarop we leiderschap invullen opnieuw te definiëren.

De menselijkheid wordt gemist

Als er iets is blootgelegd deze maanden, dan is het wel de enorme menselijke behoefte aan verbinding. Dan bedoel ik niet de standups, de ‘bilateraaltjes’ of alle werkoverleggen die simpelweg gedigitaliseerd werden. Ik bedoel de informele momenten daartussenin. Die keren dat je elkaar echt ziet. De keren dat je humor, speelsheid, kwetsbaarheid en creativiteit kan delen. Dat is het eerste dat wegviel en ook hetgeen dat het meeste gemist wordt. De menselijkheid.

Wij mensen zijn sociale dieren. Hoe goed we ook vanuit ons eigen hokje kunnen functioneren, de praatjes bij het koffieapparaat, de blik van verstandhouding, de snelle uitwisseling in het trappenhuis, het viel allemaal weg. En het wordt gemist. Big time. Laten we daar alsjeblieft een mentaal vlaggetje bij plaatsen. Want ook als we nog een tijd 1,5 meter om elkaar heen moeten lopen wordt die behoefte niet minder. We willen niet alleen in contact zijn, maar vooral in verbinding.

Verbondenheid is een mindset

Dat vraagt van ons om een flinke scheut menselijkheid toe te voegen aan de manier waarop we ons leiderschap invullen.
Om andere vragen te stellen en oprecht te luisteren naar de antwoorden.
Om voorbij de oppervlakte te durven kijken en te benoemen wat je ziet en voelt.
Om andere manieren te ontdekken om verbinding te maken: een goed boek of een fijne playlist delen, een spontaan telefoontje zonder inhoudelijke agenda, gezamenlijke ervaringen organiseren.

Verbondenheid is een mindset. En als we terugkeren naar een anderhalve meter organisatie met de intentie om ons met elkaar te verbinden, dan is er geen kuchscherm, mondkapje of looprichting die daar aan in de weg kan staan.

 

Gratis vierdaagse Inspirerend Leiderschap

Doe mee met de gratis vierdaagse Inspirerend Leiderschap van 17 t/m 20 januari voor leidinggevenden en informele leiders. Vier dagen starten we de dag met een praktische en inspirerende masterclass. Je ontvangt elke dag een werkboek om het actief naar jouw praktijk te vertalen. Een volwaardige training dus, waarmee we in maximaal een uurtje per dag een beweging van nieuwe, inspirerende leiders op gang brengen! Je leest er hier alles over.
 

Vierdaagse Inspirerend Leiderschap

4150

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *