Kennis is helemaal geen macht

Kennis is helemaal geen macht. Een hoofd vol kennis is prachtig, maar laten we eerlijk zijn: je bereikt er helemaal niks mee. Behalve misschien een rijk innerlijk leven.

Loop je tegen dingen aan in je team, in je organisatie of bij jezelf en lees je een goed boek over hoe je dat kan aanpakken? Top. Dat is een prachtig begin. Maar macht, of de invloed om dingen echt in beweging te krijgen, om verandering te brengen, dat ontstaat toch echt pas als je die kennis in de praktijk gaat toepassen.

Pas als je al die wijsheid gaat gebruiken, er praktische handen en voeten aan geeft en het actief in de wereld zet kun je er positief verschil mee maken. Dán ben je machtig.

Bij problemen in teams of organisaties wordt er vaak een training of heidag georganiseerd of een toepasselijk boek uitgedeeld om te adresseren waar het knelt. Vaak geeft dat waardevolle inzichten en veel positieve voornemens. Een mooie basis, maar daar blijft het dan bij.

Begrijp me niet verkeerd: ik verslind boeken. Van leiderschap tot zelfhulp en van psychologie tot organisatiekunde, ik lees (of luister) zeker een boek per week. Als het niet meer is. Maar pas toen ik de inzichten uit al die wijsheid ben gaan implementeren gebeurde er iets. Ik kreeg meer impact, ik kreeg dingen in beweging, ik kreeg mensen mee in  mijn ideeën.

Boeken zijn een papieren werkelijkheid. De inzichten zijn ongelofelijk waardevol, maar die waarde kan zich pas manifesteren op het moment dat je het handen en voeten geeft in jouw dagelijkse leven. En die handen en voeten zullen in mijn context weer heel anders zijn dan in de jouwe.

Blijf dus vooral waardevolle (boeken / training / webinar-)kennis tot je nemen, maar ga er ook mee aan de slag. Internaliseer, concretiseer, pas toe. En breng op die manier al die kennis tot leven. Want kennis is een ongelofelijk waardevolle basis, maar implementeren, dát is macht.

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

5223

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.