Deadlines, drukte en drama

Ken je dat, van die periodes waarin alles tegelijk gebeurt in je werk? Dat alle deadlines, drukte en drama op precies hetzelfde moment komen?

Je kunt dan het gevoel krijgen dat het je overspoelt, dat je niet in control bent. Voor korte maar hevige uitbarstingen van drukte kun je je voordeel doen met deze mindsethack

Dit soort pieken zijn nooit helemaal te vermijden. En, eerlijk is eerlijk, als ze niet te lang duren kunnen ze je ook een enorme boost geven. Zo lang je maar weet (of voor jezelf organiseert) dat er na de piek weer een periode van relatieve rust komt. Een tijd waarin je weer kunt nadenken, reflecteren en jezelf mag toestaan om af en toe een beetje te lummelen.

Vechten, vluchten of bevriezen

Als je je laat overspoelen door de drukte en het gedoe dan verlies je perspectief. Je lichaam reageert daarop door volop in standje vechten, vluchten of bevriezen te schieten. Met alle gevolgen van dien: je voelt je opgejaagd, je bloeddruk stijgt, je hartslag verhoogt en je zit alles behalve lekker in je vel.

Precies dezelfde reactie als wanneer je door een woest roofdier op de hielen wordt gezeten. Maar laten we eerlijk zijn: hoe heftig de drukte ook is, het is niet helemaal vergelijkbaar met een échte leven-of-dood situatie. Desondanks reageert je lichaam op de gedachten die jij erover hebt en het begint ijverig stress hormo0n aan te maken.

Met een verhoogde staat van alertheid is op zich niks mis, maar wel met een onterecht leven-of-dood perspectief. De kunst is daarom om een metafoor te vinden die bij je past en waar je oprecht positieve, spannende energie bij kunt voelen. Misschien werkt het voor jou beter om het te zien als een sportwedstrijd, zie je jezelf liever als deelnemer aan Wie is de Mol of maak je nog een heel andere vergelijking.

Spannend en positief script

Waar het vooral om gaat, is dat je jezelf een ander verhaal vertelt. Dat je als het ware een nieuw, spannend en positief script schrijft over deze situatie. Door de situatie in een heel ander perspectief te plaatsen, kun je de energie op een nieuwe, meer constructieve manier gebruiken. En het wordt er nog leuker van ook!

Heb jij ook tips over hoe je je op een positieve manier staande kunt houden in tijden van drukte? Ik hoor het graag!

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

6534

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.