Bestaat moeiteloos projecten leiden wel?

“Moeiteloos projecten leiden bestaat helemaal niet! Een moeiteloos project is een utopie.” Er gaat geen week voorbij dat ik niet zo’n reactie krijg. Daarom dacht ik: laat ik eens wat dieper ingaan op mythes en misverstanden rond moeiteloosheid.

Laat ik voorop stellen: projecten hebben een paar natuurwetten tegen zich. Ze zijn meestal bedoeld om iets in beweging te brengen, om verandering te brengen. Maar gewoontedieren als we zijn zitten we daar helemaal niet op te wachten. De eerste reactie op een project is dan ook vaak: op de rem trappen, bezwaren opperen, mokken of in stilte saboteren. Alles om maar bij het vertrouwde te kunnen blijven. Zelfs als de verandering op zich best wel gewenst is.

Daarnaast stuurt Murphy altijd mee in projecten. Hoe consequent je de plooien ook gladstrijkt en hoe strak je de risico’s ook managet.

Als je de term moeiteloos interpreteert als: dat maakt dat projecten van het begin tot het eind in een natuurlijke flow en totale harmonie verlopen, dan moet ik de critici gelijk geven. Dat is inderdaad een utopie.

Maar er is een verschil tussen moeiteloze projecten en moeiteloos projecten leiden. De belangrijkste vraag is wat mij betreft: hoe moeizaam of moeiteloos zijn projecten voor jou? Lig je er weleens van wakker? Krijg je op zondagavond al buikpijn bij het vooruitzicht van wéér een heftige werkweek? Heb je een to do-lijst met de lengte van een rol behang? Open je met samengeknepen billen je mail uit angst voor wat er nu weer in zal staan? Dát is moeizaam projecten leiden.

Het omgekeerde is: moeiteloos projecten leiden. De mindset daarachter is dat een project een speeltuin en een laboratorium tegelijk is, waarin mensen kunnen ontdekken, experimenteren en groeien. Dat een projectleider een instrument is die steeds kijkt wat er nodig is om koers te houden, om te versnellen, om uitdagingen te tackelen. En daarbij van alles uit de kast trekt om dat zo effectief mogelijk te maken.

Vroeger speelde ik regelmatig spelletjes op de Nintendo DS. Bij elke game is het eerste level tamelijk eenvoudig. Het maakt dat je zelfvertrouwen groeit en je zin krijgt om verder te spelen. Maar naarmate je klimt in levels worden de uitdagingen lastiger. Of het nu spoken, bommen, lekke leidingen of sloopkogels zijn; je leert steeds handiger om te gaan met wat je aan obstakels tegenkomt, zodat je weer een level kunt groeien. Soms maak je daarbij gebruik van praktisch skills, soms van reactiesnelheid, soms van magische superpowers. Regelmatig merk je dat je het volgende level niet in één keer in de vingers hebt en terug moet naar het vorige. Maar hoe vaker je oefent en hoe meer inzicht je krijgt in wat ervoor nodig is, hoe beter je wordt.

Het zou wat kort door de bocht zijn om projecten als een computerspelletje te omschrijven. Maar het helpt wel om een beetje van die mindset te adopteren. Door het speelser en creatiever te maken, door als projectleider meer gebruik te maken van waar jouw specifieke voorkeuren en talenten liggen. En door uitdagingen te zien voor wat ze zijn: een kans om door te stoten naar weer een volgend level.

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

5908

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.