SMART is saai en zielloos

SMART-doelen zijn saai en zielloos. Zo, ik heb het gezegd.

Natuurlijk is het uitstekend om vrijblijvendheid in projecten te beperken. En ook om vinger aan de pols te houden of afgesproken resultaten wel gehaald worden. Maar het dogma waarmee SMART-doelstellingen vaak worden gehanteerd slaat voor mijn gevoel alle energie en creativiteit in projecten dood.

Ken je dat? Doelstellingen die niet passen in het SMART-jasje worden net zo lang bijgeschaafd of uitgepolderd tot ze dat wel doen. We maken ze ‘meetbaar’ en ‘realistisch’. Zijn dat geen andere woorden voor: veilig en het minimaal haalbare?

Het eerste wat daarbij sneuvelt zijn de energiegevende, creatieve, ambitieuze doelen. Want daarmee loop je het risico dat je je eigen mislukking organiseert, toch?

Uitdagen en motiveren

Vertel me eens, hoe dragen SMART doelstellingen bij aan het uitdagen en motiveren van projectteams? Aan dromen en streven naar een resultaat dat verder gaat dan iedereen had durven vastleggen? Aan hoe we het zo mooi, aansprekend of inspirerend mogelijk kunnen maken? En aan het positief overtreffen van ieders verwachtingen?

Mag ik een tegenvoorstel doen? Maak dat je projectdoelen voldoen aan de regels van EUFORIA:

Energiek, Uitdagend, Fun, Ondernemend, Raak, Inspirerend en Ambitieus

Het is mijn overtuiging dat de strakke teugels van de SMART-doctrine losser mogen. Zo creëren we met elkaar ruimte voor ambitie en creativiteit waarmee we resultaatsverwachtingen kunnen overtreffen.

Wie doet er mee?

Wil je dagelijkse inspiratie? Like de Implementatiedokter op Facebook.

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

6440

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.