Open brief aan opdrachtgever (M/V/X)
We werken al jaren samen en ik geloof dat we elkaar inmiddels aardig hebben leren kennen. Als zelfstandig projectleider tref ik je in veel verschillende verschijningsvormen: de betrokken opdrachtgever. De afwezige opdrachtgever. De angstige opdrachtgever. De politieke opdrachtgever. De veeleisende opdrachtgever. De zakelijke opdrachtgever. De micromanager. De idealist.
Naast deze diversiteit zie ik ook een grote gemene deler. Want we hebben telkens opnieuw een gezamenlijk belang: we willen een succesvol projectresultaat. Een duurzaam resultaat. Liefst op een moeiteloze en (durf ik het te zeggen?) geïnspireerde en energieke manier. Dat betekent iets voor mijn aanpak én voor onze samenwerking. En dat laatste, daar wil ik het graag met je over hebben. Want ik heb het gevoel dat onze relatie toe is aan een volgende stap.
Rolpatronen
De traditionele rolpatronen beginnen wat te schuren en ik heb het gevoel dat dat voor ons beide geldt. We spreken allebei vloeiend Prince2 (en nog een aantal andere projecttalen) en begrijpen wat er van ons in onze rollen verwacht wordt. Dat is duidelijk en tot op zekere hoogte best comfortabel. Maar het levert niet per se een bijdrage aan de sprankel in onze relatie. We hebben onuitgesproken verwachtingen over elkaar en zijn elkaar soms zelfs een beetje voor lief gaan nemen. Jij de belangrijkste beslisser en vaak ook de probleemhouder. Ik de dagelijkse aanvoerder van het project die helpt jouw probleem op te lossen of wens helpt realiseren.
So far, so good. We beginnen aan onze rituele dans, waarbij ik aan de slag ga en rapporteer. Jij stuurt, ik begeleid. En we treffen elkaar als ik moet escaleren, uitzonderingen rapporteer of besluiten nodig heb. We zijn in die rollen goed op elkaar ingespeeld.
Droom
Toch fantaseer ik over meer en ik heb het gevoel dat jij daar misschien ook wel klaar voor bent. Om samen te werken aan iets groters. Om niet te starten met een PID, PvA, PvE of businesscase, maar met een droom over de gewenste verandering. Hoe ziet de wereld eruit als we klaar zijn met het project? En hoe kunnen we dat resultaat zo mooi mogelijk maken? Hoe kunnen we het geheel nog meer en beter maken dan de som der delen? Hoe kunnen we de weg er naartoe zo aansprekend mogelijk maken voor iedereen die erbij betrokken is, ook al zitten ze misschien helemaal niet op deze verandering te wachten? Wat is het verhaal dat we met elkaar gaan schrijven?
En daarvoor moeten we open zijn naar elkaar. Eerlijk en authentiek over onze verwachtingen. Over ambities en over zorgen. Ik wil meteen vanaf onze gezamenlijke start begrijpen wat de verandering voor jou als mens betekent. Ik wil weten wat er verder nog speelt in de organisatie. Wat zijn gedeelde waarden? Hoe is de cultuur, waarom is het fijn om hier te werken? Of juist niet? Wat verbindt de mensen in deze organisatie en hoe draagt het project daaraan bij?
Ik wil dat we lef hebben om groots te denken en buiten gebaande paden te gaan als de gewenste verandering daar om vraagt. Mijn wens is dat we kwetsbaar durven zijn. Tegen elkaar kunnen zeggen als we geen match (meer) zijn. Of als blijkt dat er iets heel anders nodig is dan dit project om de gewenste verandering te brengen. Maar ook dat jij jezelf naar de organisatie helemaal laat zien als inspirator, als leider, als drager van de verandering.
Verstandshuwelijk
Natuurlijk; een businesscase, PID of PvA is nodig. Maar als basis voor onze relatie voelt het wat kil, als een verstandshuwelijk. Een relatie waarbij het risico ontstaat dat het project een punt op de to-do lijst wordt, dat ‘geslaagd’ wordt genoemd, louter omdat het binnen tijd en budget is afgerond.
Het is mijn wens dat we een volgende stap nemen in onze relatie. Voorbij de regels van de traditionele projectmethodieken, maar vanuit betrokkenheid en eigenaarschap. Dat we een bondje sluiten waarin we een gezonde spanning vasthouden als opdrachtgever en opdrachtnemer. Maar waarbij we ook samen het project als een vehikel inzetten om een beweging op gang te brengen. Durf je het aan?
Wil je dagelijkse inspiratie? Like De Implementatiedokter op Facebook.