Is jouw lijf een taxi die je hoofd overal naartoe brengt?

Wist je dat we in ons werk maar een fractie van de informatie gebruiken die ons ter beschikking staat? Verbanden leggen, analyseren, besluiten nemen, we doen het allemaal met ons hoofd.

En dat terwijl we dag in dag uit een enorm wijs en gevoelig instrument bij ons hebben dat een schat aan informatie voor ons heeft. Het enige wat daarvoor nodig is, is even dat hoofd uitzetten, stil worden en voelen.

Weet je nog, al die keren dat je achteraf zei: ik VOELDE al dat er iets aan de hand was. Ik had al het GEVOEL dat het die kant op zou gaan. Ik MERKTE al aan hem dat hij ‘ja’ zei maar ‘nee’ zou gaan doen.

We hebben afgeleerd om te luisteren naar die intuïtie, naar dat buikgevoel. We zijn getraind om ons helemaal op geschreven en gesproken ‘hoofd-informatie’ te richten. Terwijl we daarmee dus een razend belangrijke informatiebron missen.

Het goede nieuws is: je kunt jezelf oefenen om weer bewuster naar dat gevoel te luisteren. Daar is niks zweverigs aan. Sterker nog: de meest succesvollen der aarde weten én doen dit.

Dat betekent niet dat je afgezonderd op een berg in Tibet moet gaan zitten mediteren (alhoewel dat natuurlijk prima is als dat werkt voor jou…). Vaak is even de radio uit laten op weg naar je werk en voelen wat je lijf zegt over bepaalde situaties genoeg.

Voel je een knoop of steen in je maag? Voel je irritatie of frustratie? Of voel je juist blije energie opborrelen?

In wat er NIET gezegd of geschreven wordt zit (juist!) ook veel informatie. Die krijg je niet binnen met je ratio en verwerk je niet met je hoofd. Wel met je gevoel, je zintuigen. En daar leer je pas naar luisteren als je je er eerst van bewust wordt.

Je moet jezelf als het ware opnieuw bedraden. Dat begint met af en toe stil worden en voelen, in plaats van direct in je hoofd lijstjes te maken. Te gaan plussen en minnen. En vervolgens de informatie vanuit je buik te combineren met die in je hoofd.

Door alle bronnen van informatie die tot je beschikking staan te benutten kun je kwantumsprongen maken. En dat geldt trouwens zowel in je werk als in de rest van je leven.

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

6593

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.