De lessen uit faalverhalen

Het mooie van faalverhalen is dat het je nieuwe inzichten oplevert die niemand je meer afneemt. Daarom deel ik drie inzichten naar aanleiding van mijn persoonlijke projectmislukkingen.

1. “Ik word niet betrokken” betekent vaak: je hebt de informatie niet aangeboden op een manier die ik begrijp.

We zijn geneigd om tijdens onze projecten heel veel tekst te produceren. Plannen, documenten, nieuwsbrieven, artikelen op intranet. En daarmee gaan we voorbij aan een belangrijk gegeven, namelijk: de meesten van ons verwerken informatie niet door te lezen.

Gemiddeld moet een boodschap drie keer aankomen voor het ook echt verwerkt wordt. Het feit dat iets in een verslag of nieuwsbrief stond is niet genoeg. Teveel communiceren bestaat niet.

Als je animaties, visuele verslaglegging, podcasts, infographics, inspraaksessies en mock-ups inzet, bereik je ook degenen die informatie op een heel andere manier verwerken.

2. Soms heb je wat stress en adrenaline nodig

Een kennis stelde ooit dat je twee soorten planningen hebt: slechte planningen en hele slechte planningen. Ondanks mijn 20 jaar ervaring met projecten ben ik as-we-speak aan het worstelen met een deadline.

Gisteren vroeg ik me af hoe het toch kan dat ik nooit ontspannen fluitend over de eindstreep van een project kuier. Het antwoord kwam diep van binnenuit boven borrelen en verraste me:

Die opvlamming van adrenaline is precies de energieboost die ik nodig heb om mezelf te overtreffen. Ik wil mezelf altijd net een beetje stretchen om het resultaat nog beter of mooier te maken dan de afspraak was. Daarom flirt ik onbewust met deadlines.

3. Schrijf je eigen definitie van projectsucces

Soms mislukt een project, maar ben jij als projectleider geslaagd.

Je signaleert tijdens de looptijd van het project dat de organisatie er nog niet klaar voor was. Dat de aanleiding voor het project door de actualiteit is ingehaald. Of dat de nieuwe directie andere prioriteiten stelt waardoor het momentum weg is.

Een goede projectleider stelt dan voor om te stoppen. En ja, dan heb je het project niet afgerond op de manier die de bedoeling was. Maar je hebt ook voorkomen dat er onnodig een hoop geld en energie werd verstookt.

Het vergt volwassenheid en lef om een project te stoppen. En het bewust maken van je omgeving dat dit project niet genoeg levensvatbaar was, is in zo’n situatie je allergrootste succes.

 

Gratis Vierdaagse Inspirerend Leiderschap

Inspirerende vierdaagse waarin je actief werkt aan jouw persoonlijke (project)leiderschap

Je hebt boeken gelezen en webinars gevolgd over (project)leiderschap, dus met je kennis zit het wel snor. Maar het in de praktijk brengen, dat is een ander verhaal. Ik ga je daarbij helpen. Van 21 t/m 24 september gaan we actief aan de slag. Elke morgen geef ik een live online masterclass van een uur én krijg je een concrete opdracht. Vier dagen met aandacht én actie jouw (project)leiderschap laten groeien. En ik geef je daarvoor de inzichten en praktische tools die je nodig hebt. Je leest er hier meer over.
 

Klik voor meer informatie

1409

Ook interessant voor je

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *