Anders doelen stellen

Doelen stellen. Ik heb me er altijd vol enthousiasme op gestort en heel lang werkte het voor mij als een tierelier. And then 2020 happened.
Sindsdien is doelen stellen en ze in een jaar tijd één voor één aftikken niet meer zo vanzelfsprekend. Voor veel van ons liepen de afgelopen twee jaar heel anders dan we ooit hadden kunnen bedenken. En als ik daar even filosofisch over mag doen:

Op allerlei niveaus zijn we doorgeschoten in het masculiene principe (dat heeft niks te maken met M/V, maar met natuurlijke organiserende principes). Masculien (of: Yang) staat voor het rationele linkerhersenhelft denken: structureren, plannen, meten-is-weten, daadkracht, resultaatgericht zijn.

Dat heeft ons ontzettend veel gebracht in termen van vooruitgang en welvaart. Maar er hangt ook een prijskaartje aan: we zijn losgedreven van het feminiene principe (Yin). Het rechterhersenhelft denken is weggezakt door die enorme focus op maakbaarheid. Daardoor hebben we bedroevend weinig contact met onze intuïtie en verlangens en moeite met thema’s als overgave of creativiteit. We vinden het lastig om in te tappen op de onderstroom of op groepsintelligentie. En dat niet alleen; er wordt ook weinig waarde aan gehecht of het wordt zelfs belachelijk gemaakt. Daardoor negeren en ontkennen we een vorm van wijsheid waar we als mens ook toegang toe hebben. We laten geen enkele ruimte voor synchroniciteit, synergie of andere vormen van ‘magie’ die het feminiene aspect ons geeft. Besef je hoe ontzettend we onszelf daarmee tekort doen?

Nu we hebben ondervonden dat de wereld minder maakbaar en stuurbaar is dan we dachten en dat we als mensen óók onderdeel van de natuur zijn, begint stukje bij beetje het feminiene aspect in ons bewustzijn te komen. En dat brengt me terug bij het stellen van persoonlijke jaardoelen.

Ik maak geen doelen meer die te maken hebben met harde cijfers of resultaten. Dat heeft lang goed gewerkt voor me, maar in de huidige realiteit is iets anders nodig. In plaats daarvan vraag ik me af:

  • Hoe wil ik me voelen?
  • Wat wil ik graag ervaren?
  • Wat wil ik ontdekken over mezelf komend jaar?
  • Waar wil ik mee experimenteren?
  • Hoe wil ik groeien?

Kortom: hoe ga ik ervoor zorgen dat 2022 de moeite waard wordt? Dat geeft een heel ander soort energie dan de ‘harde doelen’ die ik eerder stelde, maar ondanks de ‘zachtheid’ heb ik in 2021 al ontdekt dat het ongelofelijk krachtig werkt.

 

Gratis vierdaagse Inspirerend Leiderschap

Doe mee met de gratis vierdaagse Inspirerend Leiderschap van 17 t/m 20 januari voor leidinggevenden en informele leiders. Vier dagen starten we de dag met een praktische en inspirerende masterclass. Je ontvangt elke dag een werkboek om het actief naar jouw praktijk te vertalen. Een volwaardige training dus, waarmee we in maximaal een uurtje per dag een beweging van nieuwe, inspirerende leiders op gang brengen! Je leest er hier alles over.
 

Vierdaagse Inspirerend Leiderschap

41

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *