Meningen – een gebruiksaanwijzing

Wist je dat meningen levende dingen zijn? Net als allerlei andere levensvormen kennen ze een conceptiefase, worden ze geboren en hebben ze voeding nodig om te groeien en ontwikkelen.

Die groei en ontwikkeling ontstaat door de ontmoeting met andere meningen. Dat geeft meningen levenskracht. En pas als ze voldoende met elkaar kunnen uitwisselen, dansen of zelfs een beetje schuren, worden ze steeds rijper en waardevoller.

Meningen willen graag ontwikkelen door andere meningen te ontmoeten. Alleen hebben de dragers van de mening daar soms wat moeite mee. Die zoeken vaak vooral bevestiging van de mening, in de verwachting dat hij dan zijn maximale groei bereikt.

Maar in plaats van groter worden gebeurt er iets heel anders als een mening alleen maar bevestigd wordt: hij stolt.
Hij blijft waar hij is en krijgt hooguit een stevig harnas, waardoor de groei en ontwikkeling onherroepelijk stagneert.

We kunnen allerlei dingen de schuld geven van het stollen van meningen:
Algoritmes. De media. Het thuiswerk-beleid. De anderen die maar niet willen luisteren. Maar fact of the matter is: als drager van een mening hebben we een verantwoordelijkheid om hem te laten ontwikkelen en rijpen. Door nieuwsgierig te zijn naar tegengeluid en die actief op te zoeken. Door in gesprek te gaan om te begrijpen en niet om te winnen.

Dus heb je een mening? Gun hem het contact met andere meningen. zodat ze elkaar kunnen helpen ontplooien. Dat is hoe collectieve wijsheid ontstaat.

P.S. In aflevering 75 van De Nieuwe Leiders Podcast sprak ik met Stephanie van Rossum (o.a.) over het opzoeken van tegengeluid. Je vindt de podcast hier of via je favoriete podcast-app.

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

1001

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.