Wat doen we met die eeuwige vraag-achter-de-vraag?

Het is bijna een natuurwet: dat waar je door de opdrachtgever voor wordt ingeschakeld, is in de praktijk zelden het échte probleem.

In elke nieuwe opdracht ligt de uitdaging om zo snel mogelijk de befaamde vraag-achter-de-vraag te pakken te krijgen. Maar pas als het project al loopt, ontvouwt zich de realiteit. En dan blijkt dat het grootste probleem helemaal niet is dat er een ander werkproces moet komen, of dat er intern verhuisd moet worden.

Pas als het project al loopt, ontvouwt zich de realiteit. En dan blijkt dat het grootste probleem helemaal niet is dat er een ander werkproces moet komen, of dat er intern verhuisd moet worden

Dát er een konijn uit een hoed komt, daar ben ik op voorbereid. Maar het blijft altijd spannend wat voor konijn het is:

Is er politiek gekonkel?

Een niet-functionerend team?

Wat wordt er niet gezien? Of wel gezien maar niet uitgesproken?

En in hoeverre is dit een impliciet of onbewust onderdeel van mijn opdracht?

Ik heb daar best vaak mee geworsteld. Met wat de randen van het bord zijn. Wat ik vanuit mijn rol moet mee pakken om maximale impact te hebben. Ook al is het geen formeel of expliciet onderdeel van mijn opdracht en houdt de organisatie misschien liever het deksel erop.

Ik heb daarom inmiddels een soort persoonlijke beroepscode ontwikkeld, om voor mezelf scherp te houden dat ik zo professioneel en integer mogelijk met zulke situaties om ga.

Ik stel me daarbij de volgende vragen:

1. Beïnvloedt deze situatie de kans op projectsucces negatief?

2. Gaat deze situatie ten koste van de duurzaamheid van het projectresultaat?

3. Voeg ik extra waarde toe door deze situatie aan te pakken als impliciete opdracht?

Is het antwoord op alle drie de vragen ‘nee’, dan laat ik het los.

Maar als ik één of meer van deze vragen met ‘ja’ beantwoord, dan betekent het volgens mijn persoonlijke beroepscode dat ik er mijn ogen niet voor mag sluiten.

Het voelt in dat geval als beroepsethiek om het onderliggende probleem bespreekbaar te maken en te adresseren in de projectaanpak.

Ik ben benieuwd: waar leg jij de grens? Hoe ver ga je met het meenemen van de vaak verrassende vraag-achter-de-vraag? Laat het me weten in de comments of stuur me een bericht via Facebook!

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

5596

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.