Power to de introverte projectleider!

“Een goede, succesvolle projectleider is een extraverte, verbaal begaafde allemansvriend.”

Dat is een hardnekkige misvatting die ik vaak tegen kom. En het heeft als resultaat dat ik in mijn werk regelmatig introverte projectleiders mag begeleiden:

Projectleiders die denken dat ze niet uit het goede hout zijn gesneden. Dat ze niet hebben wat er nodig is om een organisatie in beweging te krijgen. Omdat ze niet graag op de voorgrond treden, moeite hebben met groepen toespreken of met presentaties geven. Omdat ze denktijd nodig hebben voor ze reageren en daardoor lik-op-stuk momenten missen.

Struggelen

Ze komen bij me omdat ze struggelen in hun werk. Ze hebben last van stress of overweldiging. Dus willen ze leren om assertiever en extraverter te worden. Maar daarmee gaan ze voorbij aan de stille kracht die ze van nature in zich hebben. En die in ons beroep juist enorm veel waarde kan toevoegen!

Succesvolle projectleiders zijn namelijk niet extravert of introvert. Ze zijn authentiek. Hun manier van werken reflecteert wie ze zijn, hoe ze zijn. En daar gaat een bijna magnetische werking van uit.

Stille kracht

De stille kracht van de introverte projectleider ligt in zijn vermogen om te observeren. Om te luisteren.
Om op een diep niveau waar te nemen wat er allemaal speelt. En omdat de introverte projectleider liever luistert dan praat, is hij vervolgens goed in staat om zijn boodschap zorgvuldig af te stemmen, waardoor hij in één keer raak schiet.

Hij is bedachtzaam en neemt niet snel impulsieve beslissingen. Hij hoeft niet zelf op de zeepkist te staan, maar laat graag anderen ‘shinen’.

Projectleiders-DNA

Ik leer mijn introverte klanten niet om assertiever of extraverter te worden. Ik help ze een projectaanpak te ontwikkelen die dicht bij ze ligt. Waarbij ze hun superpowers helemaal tot hun recht kunnen laten komen. Een aanpak die volledig aansluit bij hun unieke ‘projectleiders-DNA’.

Net zoals ik dat bij extraverte projectleiders doe.

Extraversie lijkt de norm in onze maatschappij én in projecten. Maar ik wil ervoor pleiten dat we meer ruimte geven aan de superpowers van de introverten. Want dan zul je versteld staan over wat er allemaal nog meer mogelijk is.

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

6098

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.