Wat staat er op het verlanglijstje van een projectleider?

Of je nu in kamp-Sinterklaas of kamp-Kerstman zit (of misschien wel in allebei), het verlangslijstjesseizoen is officieel begonnen. En uiteraard heb ik best wel wat ideeën over wat ik zou willen vragen.

Maar stel nou dat je alles mocht wensen wat je wilde vanuit je rol als projectleider. En dat de Sint, de Kerstman of desnoods de Goede Fee het dan voor je zou organiseren. Wat zou er dan op jouw lijstje staan?

Best een interessante gedachteoefening, omdat het blootlegt waar het volgens jou nu nog teveel aan schort. En waar je dus actie op kunt ondernemen en in een volgend project vooraf afspraken over kunt maken.

Als projectleider is dit de top 3 op mijn lijstje (in willekeurige volgorde):

1. Gelegenheid voor echte gesprekken met mijn opdrachtgevers.

Niet alleen voor het project start, maar ook tijdens en na afloop. Zodat we elkaar écht begrijpen en helpen groeien tijdens onze samenwerking. Zo wordt het project voor ons beide een win-win.

2. Tijd en aandacht voor de menselijke dimensie.

Een project is geen rit in een achtbaan of productie fokkerij. Ook al is een projectteam een gelegenheidsformatie, het heeft tijd en aandacht nodig om tot zijn volle potentie te komen.
Als er geen ‘slack-tijd’ wordt ingebouwd, racen teamleden alleen maar het hele project lang tegen de klok. En dan mis je een belangrijke dimensie, waarbij het geheel meer dan de som der delen had kunnen worden.

3. Humor.

Projecten zijn hard werken, maar dat mag best een beetje luchtig zijn. Ook voor de mensen die straks (vaak ongevraagd) met het eindproduct van het project te maken krijgen, helpt het om het allemaal niet te zwaar te maken.

Creativiteit, humor, innovatie, het draagt allemaal bij aan meer positieve energie. Niet alleen bij het projectteam, maar ook bij de mensen daar omheen.

Ik ben benieuwd: wat zou er op jouw verlanglijstje als projectleider staan? Laat het me weten in de comments of op Facebook!

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

5616

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.