Resources…

Zullen we alsjeblieft stoppen om mensen ‘resources’ te noemen?

Mensen zijn het hart en de motor van organisaties. Daar waar mensen samenwerken en hun bijzondere waarde inbrengen gaan dingen vliegen.

Creativiteit, passie, humor, liefde. Allemaal ingrediënten die nodig zijn voor organisatiesucces.

Ik stoor me al jaren aan het woord ‘resources’. Een woord dat de mens reduceert tot een productiefactor. Ze op één hoop gooit met grondstoffen of geld.

Elke keer als ik het woord hoor als verwijzing naar mensen voel ik: dit is echt niet oké. Vind je het vreemd dat mensen project-moe worden? Wat denk je dat er met je gebeurt als ze je bestempelen als louter handjes die het werk moeten doen?

In een wereld waarin projectmatig werken een steeds prominenter rol speelt en verandering de enige constante is (om er maar eens een cliché tegenaan te gooien) heb je meer nodig dan productiefactoren.

Voor vernieuwing heb je bezieling en inspiratie nodig. Samenwerking en energie. De magie van collectieve intelligentie om creatieve oplossingen te bedenken voor de meest taaie problemen.

Om betekenis te geven aan het werk. Om anderen mee te krijgen in een verandering.

Organisaties zijn geen legbatterijen of intensieve menshouderijen

Organisaties zijn geen legbatterijen of intensieve menshouderijen.

Dus zullen we alsjeblieft stoppen met het gebruiken van het woord ‘resources’ als we mensen bedoelen? Het is één van de meest eenvoudige dingen die je kunt doen om menselijkheid terug te brengen in organisaties.

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

5664

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.