Jezelf zijn is een teamsport

Authentiek leiderschap is the new black. Gewoon lekker honderd procent jezelf zijn in wat je doet, helemaal werken vanuit wie jij bent en niet alleen vanuit wat je kunt. Alle aspecten van je persoonlijkheid laten zien en niks meer verbloemen. Dat is gewoon een kwestie van doen. Van besluiten dat je niet langer meer een rol wil spelen. Toch?

Pas nu, achteraf, zie ik het heel helder. Ik herken hoe ik jarenlang van gedaante verwisselde op de drempel van mijn werk. Dagelijks transformeerde ik van privépersoon naar Professional. Want dat werd van me verwacht. Althans, dat dacht ik. In werkelijkheid was de enige die het van me verwachtte ikzelf. Het was mijn beeld van wie je hoorde te zijn in een professionele omgeving: serieus, zakelijk gekleed met een subtiele ik-laat-me-niet-piepelen-blik. Misschien werd ik zodra ik de drempel over stapte zelfs iets groter dan mijn privé-ik. Het voelde bij thuiskomst na een werkdag namelijk steevast alsof ik een harnas af deed. Eindelijk kon ik de spierspanning in mijn romp loslaten waardoor ik een paar centimeter leek te krimpen.

Alter ego

En weet je, ze leken er in te trappen. Ik deed het lekker, beklom de carrièreladder in een mooi tempo dus alles ging goed. Totdat het niet meer goed ging. Op een dag ging het licht bij me uit. Letterlijk. Het werd zwart voor mijn ogen en toen ik bijkwam was mijn werk al gebeld met de mededeling dat ze voorlopig niet op me hoefden te rekenen. De jaren waarin ik mezelf tot dat geharnaste professionele alter ego had gemorft eisten hun tol.

Al die tijd had ik het solo gedaan. Ik had een persoonlijkheid geconstrueerd waarvan ik dacht dat die effectief zou zijn in een zakelijke omgeving. Puur op wilskracht. En omdat het werkte en steeds bevestigd werd met nieuwe Belangrijke Banen, was er ook geen reden om iemand mee te laten denken. Ik redde het uit uitstekend in m’n uppie en niemand kon me wat maken.

Totdat ik van het ene op het andere moment opgebrand thuis kwam te zitten en werkelijk geen flauw benul had wie ik echt was. Ik nam mezelf stellig voor om alleen nog maar authentiek te zijn en mijn persoonlijkheid met alle mooie en minder mooie aspecten te laten zien. Niks meer te verbergen.

Misverstand

Maar al snel bleek dat niet zomaar een kwestie van even een knop omzetten en klaar-is-Kees. Voor iemand wiens eerste woorden ‘zelluf doen’ waren (althans, volgens de overlevering, maar ik heb geen reden om daar aan te twijfelen), was dit een enorme opgave. Het bleek een groot misverstand dat je met een spiegel, een dagboek en wat (zelfhulp)boeken je meest authentieke zelf kunt worden. Dat lukt je gewoonweg niet in je eentje.

Het punt is: jezelf worden is een teamsport. Je omgeving is je spiegel en andere mensen zijn je leraren. Zodra je stopt met in je eentje ploeteren en écht gaat waarnemen wat er met je gebeurt in contact met je omgeving, ga je voelen. En ja, dan loop je een paar blauwe plekken op, je wordt soms boos of verdrietig. Maar alleen in interactie met anderen ontdek je wie je bent, waar je energie van krijgt of wat je triggert. En als je dat eenmaal gaat herkennen, dan komen er als vanzelf bezielde mentoren, coaches of therapeuten op je pad die je op een nog veel dieper niveau kunnen helpen om steeds een laagje verder af te pellen. Die jouw potentie al zien voor je dat zelf kunt en die je wijzen op de verhalen die jij over jezelf bent gaan geloven. Met het afpellen van die lagen komt steeds meer je essentie, je diepste kern, tevoorschijn. Dat lijkt kwetsbaar, maar is in de praktijk juist het meest krachtige dat er bestaat.

Laat ik heel eerlijk tegen je zijn: jezelf zijn is hard werken. Het is jezelf continu binnen de dynamiek van alledag ontdoen van alles  dat niet jij is. Jezelf worden is een ongoing project; het is nooit af. En het lukt alleen als je zonder harnas de arena in stapt en bereid bent je te laten raken. Het zijn de interacties met je omgeving die je helpen om vanuit die ruwe diamant die je bent, dat prachtige glanzende juweel dat daar onder verscholen zit bloot te leggen.

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

1794

Ook interessant voor je

2 comments on “Jezelf zijn is een teamsport

Michael

Bedankt, een prachtig, mooi en helder verwoorde reis; herkenbaar ook. Als dyslect zou ik het niet zo mooi op papier kunnen drukken. Net voor de tweede burn-out heb ik mijn clownspak in de kast gehangen en daar hangt hij nog steeds; momenteel als zzp’er ben ik zelf aan het roer en werk nu ook 23-uur uit zelfbescherming. Dat heeft even geduurd daar een ieder in “bedrijfsleven” dat raar vindt maar ik houd mijn roer recht No More zoek maar een ander (deze keuze heb ik voor mijzelf mogelijk gemaakt) groetjes Michae

    Petra - De Implementiedokter Post author

    Knap dat je zo’n radicale beslissing hebt durven nemen, Michael. Een mentor van me zei ooit: To know yourself is to “No” yourself en dat zie ik terug in je keuze voor 23 uur. Er is echt niks mooiers dat je kunt worden dan jezelf. Chapeau!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.