Chaos

Laten we eerlijk zijn: het gaat nooit allemaal volgens het boekje. Projecten zijn nu eenmaal hectisch, onvoorspelbaar en messy. Precies daarom is jouw project-leiderschap nodig.⠀

Een bewuste projectleider probeert die rommelige onzekerheid niet koste wat het kost “weg te managen”. Door krampachtig structuur aan te brengen of schijn-zekerheid creëren.

Chaos heeft een functie

Chaos heeft namelijk een functie. Het is een fase die nodig is om verder te komen. Het kenmerkt zich door onderzoeken, verkennen, maar ook door wrijving. En dat is niet erg, dat geeft precies het soort energie dat je op dit moment nodig hebt.

Het is vergelijkbaar met het verpoppen van en vlinder: als je de vlinder helpt om te ontsnappen uit die krappe pop, dan doe je hem geen plezier. Sterker nog, door dat proces te verstoren sterft de vlinder.

Jouw waarde zit in het helpen van je omgeving – je opdrachtgever, stakeholders maar ook je team – om die chaos te verdragen. Om ze er doorheen te leiden. Om het hogere doel van het project bij iedereen top-of-mind te houden, terwijl het op het oog misschien uitzichtloos lijkt.

Onder de oppervlakte gebeurt er van alles. In praktische zin, maar ook in de dynamiek. Jij blijft kijken wat er nodig is. Of er beweging blijft, of je moet bijsturen. Je blijft aan het werk om te voorkomen dat het project stilvalt of afdrijft.

Jouw waarde zit in ruimte geven aan het proces om zich te ontvouwen. Zodat het de kans krijgt om in die schijnbare chaos de orde bloot te leggen.

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

5657

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.