Waarom stilstaan in je project een goed idee is

Ja, ik weet het, het zijn mijn eigen woorden:

Als projectleider zijn we het instrument dat een project in beweging brengt en op koers houdt.

We zijn de aanjager, de buitenboordmotor en de navigator. De trekker of juist de duwer. Zonder onze inbreng zou menig project piepend tot stilstand komen.

Vooruit denken

Het is de aard van het beestje: als projectleider denken we altijd vooruit. We houden de hele marsroute naar de eindstreep in de gaten. We denken (ver) van tevoren na over alle mogelijke risico’s die onderweg ‘gemanaged’ moeten worden. Over wie er allemaal betrokken en geïnformeerd moeten worden. En over alles wat we (nog) niet weten en wat zich mogelijk gaat voordoen. Maar daarmee zien we iets belangrijks over het hoofd.

En dat is het hier en nu.

Hoe voelt dat? Waar ben je trots op? Wat smaakt naar meer, omdat het werkt of omdat het goed voelt? Wat is er NU nodig?

Door onze blik steeds op de toekomst gericht te houden blijven we in ons hoofd. Terwijl het huidige moment waardevolle informatie voor je heeft, die je met al je zintuigen kunt waarnemen.

Uitzicht

Durf af en toe even je PvA, je project- of implementatieplan te vergeten en laat je focus op de route richting de horizon los. Neem waar wat er NU is. Voel wat de volgende stap moet zijn. En hoe je het geheel nog beter kunt maken.

En vergeet daarbij niet te genieten van het uitzicht. Van alles wat je tot nu toe voor elkaar hebt gekregen.

Vier het moment, met al zijn schoonheid én lastigheid. Want dit moment is het enige wat concreet is. De rest heeft óf al plaatsgevonden, óf kun je door het NU goed te gebruiken, nog een zetje meegeven in de juiste richting.

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

5516

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.