Waar écht nieuw leiderschap vandaan moet komen

Ja, we hebben behoefte aan inspirerende leiders die positief verschil maken. Die menselijkheid en resultaten hand in hand laten gaan. En daarvoor kunnen we natuurlijk ‘naar boven’ blijven kijken; naar onze baas, de politiek of de overheid. Maar: daarmee maak je je afhankelijk en ga je voorbij aan iets belangrijks, namelijk dat je zelf alles al in je hebt om het verschil te maken dat je graag wilt zien.

Er zijn talloze voorbeelden van mensen die vanuit een positie zonder formele bevoegdheden of enorme zichtbaarheid prachtige veranderingen op gang hebben gebracht. Ik durf te beweren: misschien lukt dat zelfs nog beter bottom-up dan top-down, omdat de beweging dan uit ‘onverdachte’ hoek komt.

Een fascinerende rode draad door de geschiedenis is dat grote transformaties waarmee hele systemen kantelden op gang werden gebracht door 5 tot 10% van de mensen. Dát is het volume waarmee je nieuw bewustzijn door kunt laten druppelen en een niet te stoppen rimpel-effect op gang brengt. Echt, je bent zo machteloos als je jezelf maakt. Wil je verandering? Begin dan zelf de beweging. Zorg dat je mensen bewust maakt van hoe het óók kan en zich willen verbinden aan je missie. Zo begint transformatie.

Laten we vooral focussen op het soort leiderschap dat we wél willen en daar zelf een helder voorbeeld in zijn. Er zijn weinig dingen zo besmettelijk als mensen die op een authentieke, inspirerende en natuurlijke manier hun leiderschap leven. Dat veroorzaakt een beweging die niet eenvoudig meer te stoppen is.

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

996

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.