De nieuwe top van de ijsberg

Laatst stond ik voor het eerst weer fysiek voor een groep. Ik merkte dat het me ontroerde dat ik weer hele mensen zag (inclusief benen!). Maar de gesprekken die volgden hakten er in. Gesprekken over de leegte die werd ervaren in het werk. Over uitzichtloosheid van dagen die zich aan elkaar rijgen. Gevoelens van disconnect, vermoeidheid en neerslachtigheid.

Het scherm is de nieuwe ijsberg geworden: de top – keurig gekleed en gecoiffeerd – is in beeld. Maar daaronder bevindt zich buiten beeld niet alleen de sleetse joggingbroek, maar ook de nodige moedeloosheid, leegte of cynisme.

Het ziekteverzuim is historisch laag en toch hebben ons zelden zo ‘meh’ gevoeld. Nog nooit was de behoefte aan verbindend leiderschap zo groot. Nog meer online tools, virtuele koffieochtenden of online vrijmibo’s helpen niet. We hebben behoefte aan menselijkheid. Aan verbinding. Aan gezien en begrepen worden; aan inspiratie en aanmoediging.

Dat vraagt om andere vormen van leiderschap; om andere manieren van kijken, denken en handelen. En weet je, dat biedt volop kansen. Eindelijk kunnen we menselijkheid, verbondenheid en inspiratie (weer) écht centraal zetten. Het begint bij oprechte interesse naar wat zich in die basis van de ijsberg (of: buiten dat scherm) afspeelt. Doe je mee?

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

1571

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.